faktadk_paaskebanner_2000x1000.jpg
paaske_top_mobile.jpg

påske 2023 i fakta.
- påskemad,
påskelege og
påskeæg.

Kuk-kuk, påsken står for døren!

Det betyder, at den snart står på æggejagt og påskeklip i mange danske hjem – og vi vil gerne sørge for inspirationen til alt fra påskelege til påskemaden.

Klik på knappen og se, hvor du kan handle i påsken.

det bliver en god påske i  2023.

Det' sørme 
Det' sandt
Det' påske!

Det siges, at julen varer lige til påske. Hvis det er sandt, skal du snart udskifte nisser, julegaver, risengrød, sne og kulde med påskemad, påskeæg, påskekyllinger, påskelege, gækkebreve, påskefrokoster, sol og forår (forhåbentligt!).

Her finder du inspiration til påskelege, påskemad, påskefrokost og andre sjove sager, så du sikrer dig en god påske.

påskefrokost
er ikke 
for kyllinger.

Påsken er mere end chokoladeæg og leg.

Påsketraditionerne er mange. Det samme er al den lækre påskemad, vi skal spise os igennem. Vi kan heller ikke komme uden om hverken snaps eller påskebryg. Ja, påskefrokost er bestemt ikke for kyllinger.

Vi har samlet nogle af de bedste opskrifter på påskemad til en rigtig påskefrokost. Så hvis du mangler et par madidéer eller lidt inspiration til påskefrokostbordet, er det bare med at læse videre.

Der er nemlig masser af gode retter, som man ikke kan komme uden om, når de små gule påskekyllinger pipper, og påskeharen hopper i haven.

påskemad, der fryder ganen.

Dansk påskefrokost har ligesom julefrokosten traditioner for, hvad der spises i højtiden.

Som fast inventar på påskebordet er lækkert påskelam, saftige sild, ægte æg og en perfekt, iskold påskebryg. Hvad mere kan man forlange?

Vi har fundet en række lækre og lette påskeopskrifter, som vi er sikre på, kan hjælpe dig på vej til en vellykket og god påskefrokost. Det synes vi, du og dine gæster fortjener!

holmpinse-1.png

pivfræk påske.

Holm er vild med anledninger til at lave god mad. Og påsken er bestemt en af dem. I år står den på sild i lage og i lange baner Lammekølle til langbordet og tarteletter der får ben at gå på. Vi samles. Vi spiser. Og vi skåler til mørket falder på og maven er glad

lækre påskesild og skidne æg.

Sild er det klassiske startskud på en lækker påskefrokost, og især hvis du topper dem med en omgang skidne æg. Med sådan en start på frokosten er der ingen ko på isen.

og forglem ikke påskesnapsen som ledsager!

ingen påskefrokost uden lam og kylling.

Kykkeli-kyh! Er du mæh på, hvad vi pipper om?

God påskemad er mere end bare sild og snaps – hovedmåltidet til en traditionel påskefrokost bærer også præg af, at det er påske.

Påskemad indeholder nemlig meget ofte de klassiske påskeingredienser som eks. påskelam, påskekylling eller påskeæg. Og kan du snige nogle flotte gule og hvide farver ind, er der ikke et øje tørt omkring påskebordet.

Påskemad skal ikke bare indeholde de sæsonrigtige ingredienser, det skal naturligvis også smage fantastisk – og det kan samtidig være så let som en påskeleg at forberede.

Er du i tvivl om, hvad du skal servere for dine gæster, kan du få inspiration til lækker påskemad med lam eller kylling herunder.

opskrifter på påskelam.

I vores store opskriftsarkiv finder du bl.a. mange opskrifter med lam og kylling. Vi har udvalgt nogle forskellige opskrifter på påskelam herunder, som du kan lade dig inspirere af – eller følge til punkt og prikke:

Hvis du har lyst til at servere lam på en mindre traditionel måde, kan du kaste dig ud i en påske parisertoast – det er der garanteret ikke nogen af dine gæster, der har fået før!

påskekylling opskrifter.

Kylling kan tilberedes og serveres på et utal af måder, og hvis du vil servere noget utraditionelt til årets påskefrokost, er kyllingen et sted, hvor du let kan give den traditionelle påskefrokost et tvist af sydlige varmstrøg – eller køre den stensikkert og klassisk med lækre tarteletter med høns i asparges.

Er en hel kylling på 1-1,5 kg. lidt i overkanten, er stegte kyllingelår med coleslaw en sikker vinder. Er du mere til magre kyllingbrystfilletter, kan du glæde dine gæster med kylling med mandler og citron.

450-800 g. Kg-pris maks. 55,56. Frit valg

Pr. pakke

25,-

Lårmix eller hakket kyllingekød 7-10%*

450-800 g. Kg-pris maks. 55,56. Frit valg

600 g. Kg-pris 75,00. Frit valg

Pr. pakke

45,-

Kyllingebryst eller -inderfilet*

600 g. Kg-pris 75,00. Frit valg

1600 g. Kg-pris 34,38.

Pr. stk.

55,-

Holger kylling*

1600 g. Kg-pris 34,38.

påsken er en leg.

Mit navn det står med prikker 
Pas på, det ikke stikker

Der er ingen påskeæg, der smager bedre end dem, som er vundet i en gækkeleg. Men for at dette kan ske, skal man gøre sig umage!

Der skal klippes gækkebreve, skrives gækkevers og modtageren skal nøje udvælges. Og så skal fingrene krydses og munden lukkes med syv sejl.

Bliver dit navn ikke gættet, vinder du både påskeæg og håneretten. Men pas på! Næste år er det måske dig, der skal tælle prikker…

påskelege, du aldrig bliver for gammel til.

Påsken er meget mere end god mad. At puste- og male æg, gå på jagt efter påskeæg i haven eller lave gækkebreve er sjove påskeaktiviteter, der aldrig går af mode.

påskeleg 1: på jagt efter påskeæg.

Påskeharen har været forbi og gemt påskeæg i huset eller haven. Nu handler det om at finde flest æg. Jo flere påskeæg, du finder, jo bedre er du. Så simpelt som det står skrevet.


Hint:

Et skattekort kan gøre aktiviteten ekstra sjov – og brændes kortet til i siderne som et ”rigtigt” skattekort fra en piratfilm, bliver børnene ellevilde.

påskeleg 2: pust og mal påskeæg.

Når æggejagten er overstået, er der ikke noget hyggeligere end at rykke ind i varmen for at puste æg og male dem bagefter.

Sådan gør du:

  1. Skold æggene med kogt vand
  2. Prik huller i begge ender
  3. Pust hviden og blommen ned i en skål (indholdet kan med fordel bruges til røræg)
  4. Rengør til sidst æggeskallerne
  5. Vask hænderne

Mal æggene med akrylmaling eller vandfarver, og brug de færdige kunstværker som pynt på påskefrokostbordet, i vindueskarmen eller på nogle fine grene.

Hvem sagde at borddækning og oppyntning ikke var sjovt?

påskeleg 3: gækkebreve og gækkevers til du gnækker.

Gækkebrevet er uden tvivl påskelegen over dem alle!

Er I en børnefamilie, er der garanteret heller ingen påske uden påskeklip for hele familien, et fint gækkebrev og et par drillende påskerim.

Man bliver aldrig for gammel til at sende gækkebreve, så hvorfor ikke sende et til din far, mor, veninde eller hvem du nu synes, der fortjener lidt drillerier eller et påskeæg?

Hvis de ikke gætter, at du er afsenderen, skylder de dig et påskeæg. Omvendt skal du selv punge et påskeæg ud, hvis dit brev ikke er mystisk nok, og du bliver afsløret.

dugfriske påskerim fra fakta.

Hos fakta har vi været tidligt i påskehumør og lavet et par friske påskerim eller gækkevers, som det også hedder.  Så vil du udfordre den klassiske ”mit navn det står med prikker”, er du velkommen til at bruge vores påskedigt lige så tosset, du vil.

faktas påskerim

Med dette brev jeg driver gæk 
Jeg håber ik’, du er helt væk 
Og selvom jeg er flink og rar 
Så får du ik’ noget svar 
Prik på prik bli’r til mit navn 
Gæt rigtigt og få æg i din favn 
Jeg driver gæk med dig 
Er du på rette vej?

fakta giver fakta om påsken.

Efter en lækker omgang påskemad, påskelege og gækkerim skal der lidt fakta på bordet. Vi giver herunder lidt fakta om højtiden:

hvornår er det påske i 2023?

  • Skærtorsdag: 9. april
  • Langfredag: 10. april
  • Påskedag: 12. april (søndag)
  • påskedag: 13. april (mandag)

hvad betyder påske?

Ordet påske er udledt af det hebraiske ”pesach”, som betyder ”forbigang”. Det er oprindeligt jødisk, men blev siden overtaget af kristendommen og brugt i fortællingen om Jesu korsfæstelse, død og genopstandelse.

hvilke traditioner hører til påsken?

I Danmark er der med tiden kommet mange nye traditioner til. Tænk bare på påskefrokosten med lam og snaps, gækkebreve og påskeæg, samt påskebryggene fra diverse danske bryggerier – de hører sig helt sikkert ikke til påske i kristen forstand!

hvorfor får vi påskeæg?

Der findes adskillige historier om, hvordan ægget er blevet en del af påsketraditionerne.

En af historierne omhandler ”den tiende ordning”. Før i tiden, skulle man betale ”tiende” til kirken. Tiende var en særlig skat, hvor man betalte en tiendedel af det, man tjente, til kirken. Den sidste tiende betalte man oftest med æg også kendt som ”afladsæg”.

Det var et tegn på, at man nu var gældfri, hvilket blev velsignet i kirken. Siden blev disse æg overrakt ved festlige lejligheder og med tiden farvet i forskellige, festlige farver.

I dag er de fleste påskeæg oftest af chokolade eller af pap, og gives typisk til børnene påskemorgen eller som en del af forskellige påskelege.

påskeliljen er påskeblomsten over dem alle.

Påsken er lig med forår og farverige blomster. Med påske og forår følger oftest påskeliljer og vintergækker. Den mest populær ”påskeblomst” er dog påskeliljen.

Påskeliljen er et særligt dansk symbol, da den repræsenter genopstandelse og livets sejre over døden.

Påskeliljen blev valgt som et symbol, fordi navnet peger på påsken, som er kristendommens vigtigste højtid. Det er derfor heller ikke rigtig påske, uden et par gule påskeliljer i haven eller ved påskebordet.

Selve påskeliljen er en staude, og det er løget, der gør, at blomsten kan overvintre. Påskeliljen blomstrer typisk i månederne marts/april og er en af de første blomster, der blomstrer herhjemme.

Selve blomsten på en påskelilje er typisk gul, men findes også som meget lysegul og næsten helt hvid. Det er dog typisk de gule, der anvendes i og op til selve påsken.

En fordel ved påskeliljen er, at den vokser vildt i naturen og derfor er oplagt til påskedekorationer. Man skal dog være forsigtig, hvis man plukker påskelinje vildt, da plantedelene er giftige, og saften fra planten kan virke hudirriterende.

påskevarer til gode priser?

Står du over for en stor indkøbstur i forbindelse med den forestående påskefrokost? Så kan du starte indkøbsplanlægningen i vores tilbudsavis. Tilbudsavisen indeholder inspiration og et udvalg af aktuelle varer til en god pris.

Find din nærmeste butik her

God påske!