fastelavn.jpg
fastelavn.jpg

fastelavn.

hvad er fastelavn?

Ordet fastelavn stammer fra det tyske ord ”Fastelabend”, som betyder aftenen før fasten. I sydeuropæiske lande kalder man fastelavn for Carnival, som betyder ”farvel kød”. Fastelavn var oprindeligt den store fest inden den 40 dages lange kristne faste. Fasten markerer de 40 dage, Jesus fastede i ørkenen efter sin dåb. Fastelavn var en højtid, hvor man tillod sig selv at spise alt det, der snart ville være forbudt at spise. Under fasten må man ikke spise kød, og i nogle tilfælde heller ikke fisk.

Udover at give muligheden for at mæske sig i al den dejlige mad, som snart ville blive forbudt, var fastelavn også en periode, hvor alt var tilladt - de almindelige normer gjaldt ikke. Løssluppenhed var faktisk en stor del af fastelavnstiden, det virkede som en ventil i en hverdag, som var meget præget af strenge regler og hårdt arbejde.

Find din nærmeste butik her

fastelavn-toende.jpg

hvorfor holder vi fastelavn?

Mange kender fastelavn som en dag, hvor man klæder sig ud, spiser fastelavnsboller og slår katten af tønden, men hvorfor vi holder fastelavn er for de fleste gået i glemmebogen.

Fastelavn strækker sig over 4 dage, og tæller fastelavnssøndag, fastelavnsmandag, hvide tirsdag og askeonsdag, der markerer fastetidens begyndelse. Oprindeligt var det en voksen fastelavnsfest, det er først i nyere tid, at fastelavn er blevet børnenes fastelavnsfest.

Fastelavnssøndag var en af de sidste dage, hvor man førhen måtte spise kød, den blev derfor også kaldt for flæskesøndag. Den anden dag er fastelavnsmandag, ligesom fastelavnssøndag var en dag, hvor man måtte spise kød, var fastelavnsmandag ligeså, og blev kaldt for flæskemandag. Disse to dage gik ud på at te sig vanvittigt og spise og drikke i store mængder. Herefter følger hvide tirsdag.

Det var en form for overgangsdag, inden den sidste dag i fastelavn. Her spiste man hvide boller, og det er også herfra fastelavnsboller stammer. Den sidste dag i fastelavn og inden fasten er askeonsdag. Askeonsdag var dagen, hvor man malede et sort kors af aske i panden, og forberedte sig på den 40 dages lange faste.

I 1536 gik man bort fra den kristne faste, men bibeholdte den festlige del af fastelavn. En tradition med at slå katten af tønden opstod da man droppede fasten. Helt frem til slutningen af 1800-tallet var det faktisk en levende kat, der var inde i tønden – og ikke slik, som vi kender det i dag. Katten blev ofte slået ihjel efter legen, da de sorte katte blev anset for at været forbundet med djævlen. Katten af tønden blev derfor anset, som et forsøg på at fordrive det onde.

I dag er det børnene, der fejrer fastelavn. Det starter som regel søndag med at børnene vækker forældrene med fastelavnsris, og spiser fastelavnsboller. Fastelavnsmandag bliver brugt på at klæde sig ud og slå katten af tønden i skolen, børnehaven eller vuggestuen. Hvide tirsdag og askeonsdag fejres stort set ikke i dag.

fastelavnsboller.jpg

fastelavn i 2023, 2024, 2025, 2026 & 2027.

Fastelavn falder altid syv uger før påskedag. Det veksler hvert år, hvornår påsken ligger, hvorfor det også veksler, hvornår fastelavn ligger. Fastelavn falder altid en søndag, nemlig fastelavnssøndag. Er du i tvivl om, hvornår fastelavn falder i 2023 og de næste fem år? Her får du en oversigt over de næste fem år.

  • Fastelavn 2022: 27. februar 2022
  • Fastelavn 2023: 19. februar 2023
  • Fastelavn 2024: 11. februar 2024
  • Fastelavn 2025: 2. marts 2025
  • Fastelavn 2026: 15. februar 2026
  • Fastelavn 2027: 7. februar 2027
fastelavn-aaben-toende.jpg

3 sjove fastelavnslege til fastelavnsfesten.

Skal du holde fastelavnsfest i år? Så følg med her, hvor vi giver bud på 3 sjove fastelavnslege for børnene. Fastelavnslegene resulterer altid i masser af latter og smil fra børnene.

bid til bolle:
1. Boller hænger fra en snor
2. Deltagerne har hænderne bundet på ryggen
3. Klar, parat, spis – vinderen er den der hurtigst får spist sin bolle uden hænder

flødebolleræs:
1. Hver deltager får en flødebolle 
2. Deltagerne har hænderne på ryggen
3. Klar, parat, spis - deltageren der hurtigst får spist sin flødebolle uden hænder vinder

snemanden: 
1. Deltagerne starter med at skulle spise et helt æble fra en balje med vand, hænderne er bundet på ryggen
2. Derefter skal deltagerne finde et stykke slik (fx lakrids eller vingummi) i en dyb tallerken med flormelis
3. Vi kan ikke garantere at tøjet ikke bliver snavset ;)

Mangler du inspiration til fastelavnsboller, giver vi her et bud på nogle lækre hjemmelavede fastelavnsboller.

fastelavn-udklaedte-boern-copy.jpg

Herunder ser du vores aktuelle gode priser på lækkerier og godter,
der matcher fastelavnsfesten. 

FAQ om Fastelavn


Hvornår er det fastelavn?

Fastelavn er altid syv uger før påskedag, hvorfor det er forskelligt hvert år, da påsken varierer.Fastelavn er altid på en søndag.

Hvad er fastelavn?

I gamle dage var fastelavn et festlig input, inden en lang faste. I dag er det kun festlighederne, som er bevaret - og primært for børn.

Hvorfor holder vi fastelavn?

Oprindeligt var fastelavn en stor fest, inden en 40 dages lang faste, der markererede de 40 dage, hvor Jesus fastede i ørkenen efter sin dåb.

Hvor stammer fastelavn fra?

Fastelavn stammer fra kristendommen.

Hvorfor klæder man sig ud til fastelavn?

I gamle dage klædte de voksne sig ud med masker. Det gjorde de b.la. for at skræmme det onde væk og vende hverdagen på hovedet. I dag er det mest børn, der klæder sig ud. 

Hvad betyder fastelavn?

Fastelavn betyder: Aftenen før fasten. Det kommer af det tyske ord: Fastelabend.