konfirmation-top.jpg
konfirmation-top.jpg

konfirmation
– den store dag nærmer sig

April og maj måned byder på synet af smukke unge konfirmander, der traditionen tro fejrer, at de træder ind i de voksnes rækker. Konfirmationstaler, tøj og blå mandag har længe været under planlægning, så både familie og venner kan være med til den længe ventede fest.

Konfirmationen markerer overgangen mellem barndom og ungdom. Når de unge bliver konfirmeret, bekræfter Gud det løfte han afgav ved dåben – et løfte om velsignelse og den konfirmerede som Guds barn. Læs mere om de mange traditioner, der er forbundet med den kristne konfirmation og få tips til planlægningen.

Hvad er konfirmation?

Mange danskere misforstår betydningen af konfirmation. Konfirmationen bliver ofte omtalt som de unges bekræftelse af dåben og deres tro på Gud og kristendommen. Men i virkeligheden er det lige omvendt. Konfirmationen er nemlig Guds bekræftelse af den konfirmerede som Guds barn – et løfte fra Gud om fortsat velsignelse i den kristne tro.

Konfirmationen har været en dansk tradition i mange år. Allerede i 1736 indførte Christian IV konfirmationen ved lov og de unge skulle efter undervisning i kristendommen bestå en ’adgangseksamen’ i den kristne tro, for at få lov til at træde ind i de voksnes rækker. Det var derfor ikke muligt at flytte fra sognet, blive soldat eller gift, før man var konfirmeret. Lovkravet om konfirmation blev afskaffet i starten af 1900-tallet og konfirmationen bevægede sig tættere og tættere mod den vi kender i dag. Sorte kjoler blev skiftet ud med hvide, andendagstøj til blå mandag blev udvalgt med omhu og en stor fest blev i højere grad en selvfølge – uanset social klasse.

Oprindeligt var konfirmation ikke noget de unge skulle tage stilling til. Gud og verden hang uløseligt sammen. Men verden og det danske samfund har ændret sig markant siden konfirmationen var lovpligtig. ’Nonfirmation’ er blandt andet vundet mere og mere frem som et alternativ til den traditionelle konfirmation. De unge der nonfirmeres fravælger den kirkelige konfirmation, men holder stadig en fest for at markere overgangen fra barn til ung.

Konfirmationsforberedelse – hvad kræver det at blive konfirmeret?

For at blive konfirmeret skal man først og fremmest være døbt. Dåben er grundlaget for konfirmationsforberedelsen, som også er et krav for at blive konfirmeret. Formålet med konfirmationsforberedelsen er, at danne de unge mennesker inden for den kristne tro og dermed modne dem således, at de nemmere kan finde svar på livets store spørgsmål.

De unge får kendskab til kristendommens fortællinger, historie og traditioner gennem konfirmationsforberedelserne. Konfirmationsforberedelsen foregår typisk fra starten af efteråret og fortsætter indtil selve konfirmationen i foråret, og inkluderer blandt andet deltagelse i gudstjenester.

Når konfirmationsforberedelsen er overstået og konfirmationen i kirken har fundet sted, er det tid til at holde fest med familie og venner. Men hvad skal forberedes til selve festen? Det forventes bl.a. at konfirmanden og de vigtigste familiemedlemmer holder en tale. Læs videre om hvordan du skriver den bedste konfirmationstale her.

Skriv den bedste konfirmationstale

Konfirmationstaler er en af de vigtigste traditioner til en konfirmationsfest. Ofte har flere familiemedlemmer eller venner lyst til at sige et par ord til festen, for at fejre konfirmanden med manér. Nogle har brug for at forberede konfirmationstalen lang tid i forvejen, mens andre kan holde en impulsiv tale uden de store overvejelser. Er du typen, der ikke bare lige ryster en konfirmationstale ud af ærmet? Så har vi et par gode råd til, hvad du kan gøre for at skrive den bedste tale:

 • Skriv fra hjertet: En konfirmationstale skal være personlig. Det er derfor en god ide at inddrage sjove historier fra konfirmandens barndom og minder i har sammen.

 • Øv dig på konfirmationstalen: Øvelse gør mester! Når du har skrevet talen er det en god ide at øve den igennem, inden du skal holde den til festen. Det kan fx være foran spejlet eller en anden person. Det giver nemlig tryghed at vide, at man har styr på sin tale.

 • Medbring et manuskript: Et manuskript kan være en stor tryghed når du skal holde konfirmationstalen. Det kan enten være hele talen skrevet ned ord for ord, eller bare et par stikord. Stikord kan være en fordel hvis du vil undgå at læse talen op.

 • Pas på at talen ikke bliver for lang: Der er ofte flere taler til en konfirmation og du skal derfor passe på, at du ikke tager taletid fra nogle af de andre gæster.

 • Træk vejret: Tag en dyb indånding – det er ikke farligt at holde tale. Konfirmanden og de andre gæster har respekt for og sætter pris på, at du har lyst til at holde en tale.

Takketale – konfirmandens første rigtige tale

Oftest er det ikke kun gæsterne, der holder tale til konfirmationen, men også konfirmanden selv. Det er god stil at sige tak til venner og familie – især til sine forældre for den fine fest. Takketalen er ofte konfirmandens første rigtige tale og det kan derfor være meget nervepirrende. Men frygt ej! Dine forældre og gæsterne er uden tvivl meget stolte af dig, hvis du holder en konfirmationstale.

Hvis du er genert og ikke har lyst til at tale foran alle dine gæster, kan du nøjes med at udbringe en kort skål eller skrive en takkesang. En takkesang kan også være festlig underholdning til konfirmationsfesten. Du skal bare være forberedt på, at et par af gæsterne muligvis kniber en tåre – de vil være meget stolte af dig.

Udover at holde en tale for hele familien og venner, skal konfirmanden selvfølgelig også se godt ud på den store dag. Konfirmationen er en af de vigtigste dage i de unge menneskers liv, og det skal fejres med det perfekte konfirmationstøj!

​​

konfirmation-img.jpg

Det perfekte konfirmationstøj – se godt ud på den store dag

Konfirmationen er en stor dag for konfirmanden og derfor er tøjet oftest nøje udvalgt. Der er ingen specielle regler for konfirmationstøj, men drenge bærer ofte skjorte og blazer til et par cool jeans. Sættet kan piftes op med et sejt bælte, et farverigt slips og nogle lækre sneakers. Pigerne bærer derimod typisk hvide kjoler – nogle er rå, andre med flere farver. Nogle er også i prinsessestil på den søde måde med tyl, krone og stiletter. Den flotte konfirmationskjole fortjener lidt ekstra flot tilbehør. Nogle piger får derfor lavet smukke og farverige negle ved en professionel. Alternativt kan du også købe kunstige negle, der allerede er dekoreret, som du kan lime på dine egne negle.

Når man køber konfirmationstøj bør man overveje, om tøjet skal kunne bruges efter konfirmationen eller om tøjet udelukkende er til konfirmationsdagen. På den måde kan man også nemmere bestemme sig for, hvor stor udgiften må være.

Det kan være svært at holde styr på alle de udgifter, der er forbundet med en konfirmationsfest. Derfor kan det være en god ide, at planlægge de mest essentielle dele af konfirmationen i god tid. Det kan både være konfirmationstøjet, men også den underholdning der skal foregå til festen.

Lav selv underholdning til konfirmation

Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at fejre sin konfirmation på. Nogle holder en stor fest, andre tager familien med på restaurant eller holder et lille sammenskudsgilde derhjemme. Uanset hvor festen holdes, så er det altid festligt at lave underholdning til konfirmationen.

De to mest almindelige former for underholdning til konfirmation er sange og taler. Men der er også mange andre måder at underholde gæsterne og konfirmanden på. Vi har samlet tre forslag til underholdning du selv kan lave til konfirmationen:

 • Lav en video: En video kan være sjov underholdning, som du selv kan lave til konfirmationen. En god ide er at finde en masse gamle klip af konfirmanden og sætte dem sammen til en film. Filmen fungerer bedst, hvis den kan vises med en projektor på et stort lærred, med lyd fra en solid og god højtaler.

 • Tip en 13’er quiz: De fleste kender legen tip en 13’er og det er derfor nemt at underholde gæsterne med den leg til konfirmationen. For at gøre legen personlig, kan man med fordel lave spørgsmål, der udelukkende handler om konfirmanden.

 • Brug din gave til festlig underholdning: Har du en spændende gave til konfirmanden? Så kan du bruge overrækkelsen af gaven til et underholdende indslag i sig selv.

Planlæg gerne underholdningen i god tid – det giver ofte det bedste resultat. En god måde at planlægge konfirmationsfesten på er ved at lave en huskeliste med alle de vigtigste punkter, der er forbundet med den store dag.

Din huskeliste til konfirmationen – har du styr på det hele?

Planlægning af konfirmation kræver en masse tid og ressourcer, og det kan være svært at fastholde overblikket over alle de ting, der skal være styr på. Derfor kan det være en god ide at lave en konfirmation huskeliste, som kan hjælpe med at holde overblikket. Hvis du har svært ved at finde ud af hvad din huskeliste skal indeholde, så har vi et forslag til dig her:

 • Hvor skal festen afholdes – ude eller hjemme?

 • Lav en gæsteliste.

 • Hvilken mad skal serveres til konfirmationsfesten?

 • Send invitationer ud til gæsterne.

 • Køb tøj til konfirmanden.

 • Underholdning til festen.

 • Køb roser til konfirmanderne.

 • Skal konfirmanden hentes af noget specielt fra kirken? Fx Porsche, helikopter eller motorcykel.

 • Konfirmandens ønskeliste.

 • Takkekort til efter konfirmationen.

Men det er ikke kun konfirmationsdagen og festen der er vigtig at have et overblik over. Blå mandag er en lige så stor og traditionsrig dag som konfirmationen – så husk også at få styr på huskelisten til blå mandag!

Blå mandag

Når den store dag er overstået følger den traditionsrige blå mandag, som de fleste konfirmander ser meget frem til. Der er flere forklaringer på, hvor navnet ’blå mandag’ stammer fra. Den mest benyttede fortæller, at navnet har rødder i middelalderen, hvor man lagde et blåt klæde på alteret til fastelavnsmandag for at markere fastens start. Blå mandag er altså et symbol for starten på noget nyt – voksenlivet.

Konfirmanden fejrer typisk blå mandag sammen med klassekammeraterne mandagen efter, at konfirmationen har fundet sted. De nybagte konfirmander bevæger sig typisk ud på shopping tur til en storby, en tur i en forlystelsespark eller til hygge i biografen. Aftenen afsluttes ofte med en stor fest for alle klassekammeraterne.

Andendagstøjet er noget af det vigtigste, der skal planlægges til blå mandag. Der er tradition for, at konfirmanderne skal være klædt i nyt og smart tøj – igen for at symbolisere starten på deres ’nye’ voksenliv.

Herunder finder du aktuelle tilbud på lækkerier, der passer til indkøbslisten,
når du skal holde konfirmation. 

50 cl. Literpris 20,00 + pant. Frit valg

Pr. flaske

10,-

Mash-Up*

50 cl. Literpris 20,00 + pant. Frit valg

Flere varianter 28-36 cl. Literpris maks. 35,71 + pant. Frit valg

Pr. stk.

10,-

Corona, Sol, Breezer eller Smirnoff ice

Flere varianter 28-36 cl. Literpris maks. 35,71 + pant. Frit valg

18x33 cl Literpris 7,58 + pant. Frit valg

Pr. pakke

45,-

Blue Keld 18 pak*

18x33 cl Literpris 7,58 + pant. Frit valg

Italien 75 cl. Literpris 46,67. Frit valg

Pr. flaske

35,-

Alfredo Primitivo eller Casa Agnese Merlot

Italien 75 cl. Literpris 46,67. Frit valg

Piemonte, Italien 75 cl. Literpris 52,00. Frit valg

Pr. flaske

39,-

Manfredi Asti Spumante eller Moscato d'Asti

Piemonte, Italien 75 cl. Literpris 52,00. Frit valg

CARLS. NORDIC GY 6-P, Carlsberg 1883 6-pk, TUBORG NUL 6-PK Flere varianter 6x33 cl. Literpris 17,68 + pant. Frit valg

Pr. pakke

35,-

Carlsberg eller Tuborg special øl*

CARLS. NORDIC GY 6-P, Carlsberg 1883 6-pk, TUBORG NUL 6-PK Flere varia... Flere varianter 6x33 cl. Literpris 17,68 + pant.

Flere varianter 50 cl. Literpris 30,00 + pant. Frit valg

Pr. dåse

15,-

Faxe Kondi Booster twisted*

Flere varianter 50 cl. Literpris 30,00 + pant. Frit valg

Flere varianter 12 x 25 cl. Literpris 29,33 + pant. Frit valg

Pr. kasse

88,-

Grimbergen eller 1664 Blanc*

Flere varianter 12 x 25 cl. Literpris 29,33 + pant. Frit valg

12 x 33 cl. Literpris 13,89 + pant. Frit valg

Pr. pakke

55,-

Royal eller Heineken 12-pak*

12 x 33 cl. Literpris 13,89 + pant. Frit valg

Flere varianter 100-170 g. Kg-pris maks. 150. Frit valg

Pr. pose

15,-

KiMs chips eller snacks*

Flere varianter 100-170 g. Kg-pris maks. 150. Frit valg

1000 g. Kg-pris 55,00.

Pr. pose

55,-

KiMs peanuts*

1000 g. Kg-pris 55,00.

12x33 / 18x33 cl. Literpris maks. 13,64 + pant. Frit valg

Pr. pakke

54,-

Carlsberg eller Tuborg 12 pk. Eller 18 pk. Coca-Cola.

12x33 / 18x33 cl. Literpris maks. 13,64 + pant. Frit valg

50 cl. Literpris 24,00 + pant. Maks. 3 i tilbudsperioden Frit valg

Pr. flaske

12,-

Godt bryg*

50 cl. Literpris 24,00 + pant. Maks. 3 i tilbudsperioden Frit valg

Californien, USA 75 cl. Literpris 46,67. Frit valg

Pr. flaske

35,-

Gallo Family Vineyards

Californien, USA 75 cl. Literpris 46,67. Frit valg

Italien 3 liter Literpris 33,00. Frit valg

Pr. boks

99,-

Ca'Baldini i boks*

Italien 3 liter Literpris 33,00. Frit valg

Veneto, Italien eller Frankrig 75 cl. Literpris 66,67. Frit valg

Pr. flaske

50,-

Ripasso Prima Bruma eller Undivided

Veneto, Italien eller Frankrig 75 cl. Literpris 66,67. Frit valg

Spanien 75 cl. Literpris 33,33.

Pr. flaske

25,-

Alaja Cosecha

Spanien 75 cl. Literpris 33,33.

Flere varianter 150 cl. Literpris 8,33 + pant. Frit valg

Pr. flaske

12.5,-

Faxe Kondi eller Pepsi*

Flere varianter 150 cl. Literpris 8,33 + pant. Frit valg