Konfirmation
– den store dag nærmer sig

April og maj måned byder på synet af smukke unge konfirmander, der traditionen tro fejrer, at de træder ind i de voksnes rækker. Konfirmationstaler, tøj og blå mandag har længe været under planlægning, så både familie og venner kan være med til den længe ventede fest.

Konfirmationen markerer overgangen mellem barndom og ungdom. Når de unge bliver konfirmeret, bekræfter Gud det løfte han afgav ved dåben – et løfte om velsignelse og den konfirmerede som Guds barn. Læs mere om de mange traditioner, der er forbundet med den kristne konfirmation og få tips til planlægningen.

Konfirmationsforberedelse – hvad kræver det at blive konfirmeret?

For at blive konfirmeret skal man først og fremmest være døbt. Dåben er grundlaget for konfirmationsforberedelsen, som også er et krav for at blive konfirmeret. Formålet med konfirmationsforberedelsen er, at danne de unge mennesker inden for den kristne tro og dermed modne dem således, at de nemmere kan finde svar på livets store spørgsmål.

De unge får kendskab til kristendommens fortællinger, historie og traditioner gennem konfirmationsforberedelserne. Konfirmationsforberedelsen foregår typisk fra starten af efteråret og fortsætter indtil selve konfirmationen i foråret, og inkluderer blandt andet deltagelse i gudstjenester.

Når konfirmationsforberedelsen er overstået og konfirmationen i kirken har fundet sted, er det tid til at holde fest med familie og venner. Men hvad skal forberedes til selve festen? Det forventes bl.a. at konfirmanden og de vigtigste familiemedlemmer holder en tale. Læs videre om hvordan du skriver den bedste konfirmationstale her.

Hvad er konfirmation?

Mange danskere misforstår betydningen af konfirmation. Konfirmationen bliver ofte omtalt som de unges bekræftelse af dåben og deres tro på Gud og kristendommen. Men i virkeligheden er det lige omvendt. Konfirmationen er nemlig Guds bekræftelse af den konfirmerede som Guds barn – et løfte fra Gud om fortsat velsignelse i den kristne tro.

Konfirmationen har været en dansk tradition i mange år. Allerede i 1736 indførte Christian IV konfirmationen ved lov og de unge skulle efter undervisning i kristendommen bestå en ’adgangseksamen’ i den kristne tro, for at få lov til at træde ind i de voksnes rækker. Det var derfor ikke muligt at flytte fra sognet, blive soldat eller gift, før man var konfirmeret. Lovkravet om konfirmation blev afskaffet i starten af 1900-tallet og konfirmationen bevægede sig tættere og tættere mod den vi kender i dag. Sorte kjoler blev skiftet ud med hvide, andendagstøj til blå mandag blev udvalgt med omhu og en stor fest blev i højere grad en selvfølge – uanset social klasse.

Oprindeligt var konfirmation ikke noget de unge skulle tage stilling til. Gud og verden hang uløseligt sammen. Men verden og det danske samfund har ændret sig markant siden konfirmationen var lovpligtig. ’Nonfirmation’ er blandt andet vundet mere og mere frem som et alternativ til den traditionelle konfirmation. De unge der nonfirmeres fravælger den kirkelige konfirmation, men holder stadig en fest for at markere overgangen fra barn til ung.

Det perfekte konfirmationstøj – se godt ud på den store dag

Konfirmationen er en stor dag for konfirmanden og derfor er tøjet oftest nøje udvalgt. Der er ingen specielle regler for konfirmationstøj, men drenge bærer ofte skjorte og blazer til et par cool jeans. Sættet kan piftes op med et sejt bælte, et farverigt slips og nogle lækre sneakers. Pigerne bærer derimod typisk hvide kjoler – nogle er rå, andre med flere farver. Nogle er også i prinsessestil på den søde måde med tyl, krone og stiletter. Den flotte konfirmationskjole fortjener lidt ekstra flot tilbehør. Nogle piger får derfor lavet smukke og farverige negle ved en professionel. Alternativt kan du også købe kunstige negle, der allerede er dekoreret, som du kan lime på dine egne negle.

Når man køber konfirmationstøj bør man overveje, om tøjet skal kunne bruges efter konfirmationen eller om tøjet udelukkende er til konfirmationsdagen. På den måde kan man også nemmere bestemme sig for, hvor stor udgiften må være.

Det kan være svært at holde styr på alle de udgifter, der er forbundet med en konfirmationsfest. Derfor kan det være en god ide, at planlægge de mest essentielle dele af konfirmationen i god tid.

Takketale – konfirmandens første rigtige tale

Oftest er det ikke kun gæsterne, der holder tale til konfirmationen, men også konfirmanden selv. Det er god stil at sige tak til venner og familie – især til sine forældre for den fine fest. Takketalen er ofte konfirmandens første rigtige tale og det kan derfor være meget nervepirrende. Men frygt ej! Dine forældre og gæsterne er uden tvivl meget stolte af dig, hvis du holder en konfirmationstale.

Hvis du er genert og ikke har lyst til at tale foran alle dine gæster, kan du nøjes med at udbringe en kort skål eller skrive en takkesang. En takkesang kan også være festlig underholdning til konfirmationsfesten. Du skal bare være forberedt på, at et par af gæsterne muligvis kniber en tåre – de vil være meget stolte af dig.

Udover at holde en tale for hele familien og venner, skal konfirmanden selvfølgelig også se godt ud på den store dag. Konfirmationen er en af de vigtigste dage i de unge menneskers liv, og det skal fejres med det perfekte konfirmationstøj!

Lav selv underholdning til konfirmation

Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at fejre sin konfirmation på. Nogle holder en stor fest, andre tager familien med på restaurant eller holder et lille sammenskudsgilde derhjemme. Uanset hvor festen holdes, så er det altid festligt at lave underholdning til konfirmationen.

De to mest almindelige former for underholdning til konfirmation er sange og taler. Men der er også mange andre måder at underholde gæsterne og konfirmanden på. Vi har samlet tre forslag til underholdning du selv kan lave til konfirmationen:

  • Lav en video: En video kan være sjov underholdning, som du selv kan lave til konfirmationen. En god ide er at finde en masse gamle klip af konfirmanden og sætte dem sammen til en film. Filmen fungerer bedst, hvis den kan vises med en projektor på et stort lærred, med lyd fra en solid og god højtaler.

  • Tip en 13’er quiz: De fleste kender legen tip en 13’er og det er derfor nemt at underholde gæsterne med den leg til konfirmationen. For at gøre legen personlig, kan man med fordel lave spørgsmål, der udelukkende handler om konfirmanden.

  • Brug din gave til festlig underholdning: Har du en spændende gave til konfirmanden? Så kan du bruge overrækkelsen af gaven til et underholdende indslag i sig selv.

Planlæg gerne underholdningen i god tid – det giver ofte det bedste resultat. En god måde at planlægge konfirmationsfesten på er ved at lave en huskeliste med alle de vigtigste punkter, der er forbundet med den store dag.

Din huskeliste til konfirmationen – har du styr på det hele?

Planlægning af konfirmation kræver en masse tid og ressourcer, og det kan være svært at fastholde overblikket over alle de ting, der skal være styr på. Derfor kan det være en god ide at lave en konfirmation huskeliste, som kan hjælpe med at holde overblikket. Hvis du har svært ved at finde ud af hvad din huskeliste skal indeholde, så har vi et forslag til dig her:

  • Hvor skal festen afholdes – ude eller hjemme?

  • Lav en gæsteliste.

  • Hvilken mad skal serveres til konfirmationsfesten?

  • Send invitationer ud til gæsterne.

  • Køb tøj til konfirmanden.

  • Underholdning til festen.

  • Køb roser til konfirmanderne.

  • Skal konfirmanden hentes af noget specielt fra kirken? Fx Porsche, helikopter eller motorcykel.

  • Konfirmandens ønskeliste.

  • Takkekort til efter konfirmationen.

Men det er ikke kun konfirmationsdagen og festen der er vigtig at have et overblik over. Blå mandag er en lige så stor og traditionsrig dag som konfirmationen – så husk også at få styr på huskelisten til blå mandag!