De dødes dag i Mexico  

Hvert år i november forvandles hele Mexico til en stor festival med parader, festmåltider og mennesker udklædt som skeletter. Disse festligheder skyldes, at mexicanerne minder og ære de døde til højtiden; ”De dødes dag” – på spansk kaldet ”Día de los Muertos”.

Denne højtid markerer, at de dødes sjæle kommer tilbage til de levendes verden, for at blive æret af de levende med alt det de holdte kært, da de var i live. Det vil sige, at i stedet for at sørge over deres afdøde familie, så minder og ærer mexicanerne dem.

Men hvordan er det, at mexicanerne egentligt fejrer De dødes dag? Det har vi skrevet om her på siden, så du kan gøre dig klogere på De dødes dag i Mexico.

Sådan fejres De dødes dag 

filip-gielda-QKrLdkoYDrc-unsplash.jpg

De dødes dag er uden sammenligning en af de største højtider i Mexico. Ud over parader og andre festlige elementer, er der helt specifikke traditioner på De dødes dag. Disse traditioner varierer fra familie til familie, da det kan fejres på forskellige måder.

En stor del tilbringer De dødes dag på kirkegården, hvor deres afdøde holder til. Her pyntes deres gravstene med blomster, vokslys og fotografier. Ydermere er kirkegårdens stier dekoreret med Tagetes-blomster, som viser vejen for de døde til de levendes verden.

Andre familier fejrer højtiden i hjemmet. Her pyntes der et offerbord til familiens afdøde, hvor der bl.a. anrettes med de afdødes livretter, ”De dødes brød”, chokolade og sukkerkranier. Nogle familier har også et skelet, som de døde kan tage bo i under festen.

Traditionsrig mad

Ud over et stort festmåltid, er der også tradition for ”sukkerkranier” (calavera de azucar) til de små - hvilket bogstaveligt talt er et kranie af sukker. Til de voksne er der ”De dødes brød” (pan de muerto), som er et specialbagt brød med formede knogler på toppen.

jeremy-lwanga-azE50UpJDP0-unsplash.jpg

Masker og kostumer til De dødes dag

fer-gomez-056YdYOKRT0-unsplash.jpg

I Mexico er folket udklædt med farverige masker, ansigtsmaling og kostumer, der er baseret på skeletter og kister i en fantastisk kombination med smukke og levende blomster. Det kan for mange minde om et kostume, der også kan bruges til Halloween.

Mange mexicanere er inspireret af det kvindelige skelet, Calavera Catrina, når de skal finde deres farverige påklædning til De dødes dag.

La Catrina – Symbolet på De dødes dag

La Catrina er blevet et symbol, eller ’’ansigtet’’ på De dødes dag. Faktisk kommer symbolet fra en tegning af den mexicanske trykmager og litograf José Guadalupe tilbage i starten af 1910’erne. Den oprindelige betydning skulle forestille en fattig mexicansk kvinde der ville klæde sig som en rig europæer. Navnet ’’Catrina’’ kommer fra udtrykket ’’catrin’’, som referer til en velklædt person.

I dag er hun til gengæld kvinden som mange mexicanere finder inspiration i, når de skal finde en farverig påklædning eller maske til De dødes dag.

sydney-rae-VxNb5NGrQCY-unsplash.jpg

Traditioner på De dødes dag

De dødes dag startede i det sydlige Mexico som en tradition, der skulle ære og minde de døde. I dag er det en højtid som bliver fejret i Mexico med farverig påklædning, mad og ritualer.

Til en højtid hører der også traditioner. Den mest centrale og indflydelsesrige tradition må siges at være de såkaldte Ofrendas, som minder om et alter der skal ære den døde. Den pyntes med blomster, billeder, lys, vand og personens yndlingsmadret.

Brugen af de farverige fløjlsblomster (cempasuchitl) hører også med til De dødes dag. Deres velkendte gule og orange farver symboliserer skrøbeligheden, men beskytter også den afdødes knogler – det er i hvert fald hvad aztekerne troede på.

Der findes også lokale traditioner. I Sierra Nore som ligger nord for Oaxaca, er der tradition for at man ringer med klokker i forskellige tonelejer for at velkomme sjæle af døde børn (los angelitos). I andre områder ligger man tæpper og puder ud til de sjæle som måtte tage vejen til de levendes verden.

I Michoacán er der også tradition for at man danser den traditionelle mexicanske folkedans, La Danza de los Viejitos.

FAQ om De dødes dag

Hvad er De dødes dag?

De dødes dag er en stor højtid i Mexico, hvor man klæder sig ud som skeletter til at ære og minde de døde. Højtiden fejres med parader, ansigtsmaling og farverig påklædning.

Hvornår er det De dødes dag i Mexico?

De dødes dag er den 2. november hvert år i Mexico.

Hvordan fejrer man De dødes dag?

I de store byer fyldes gaderne med tusindvis af farverige mennesker, musik og diverse boder med mad og drikke.

Hvilke traditioner er der på De dødes dag?

Der er tradition for at man bruger dagen på kirkegården, hvor de pynter gravstenene med blomster, vokslys og diverse billeder. Stierne bliver også dekoreret med blomster for at symbolisere vejen fra de døde til de levendes verden. Der findes også lokale traditioner.

Hvad hedder De dødes dag på spansk?

På spansk hedder De dødes dag ’’Día de Muertos’’.

Hvad spiser man på De dødes dag?

Der er tradition for at man laver et såkaldt ’’offerbord’’, hvor man serverer livretterne til den døde, kage, frugt og cola. Af særlige retter kan f.eks. nævnes De dødes brød (Pan de Muerto), sukkerkranier (Calavares), kandiseret græskar (Calabaza En Tacha) og Tamales.

Hvordan klæder man sig ud på De dødes dag?

Påklædningen til De dødes dag er en kombination af farverig ansigtsmaling og tøj. Mange er ofte inspireret af det kvindelige skelet, Calavera Catrina.

En højtid fra fortiden

ivan-diaz-VYuJLsF4XQQ-unsplash.jpg

De dødes dag er en cocktail af præcolumbianske ritualer og den katolske Allehelgen, som er blevet sammensæt til en yderst livsbekræftende højtid, der har til ære at minde de afdøde og byde dem velkommen tilbage til en fest i de levendes verden.

De dødes dag rækker helt tilbage til aztekernes og mayaernes tid, hvilket var før Spanien koloniserede Mexico, og går mere end 2000 år tilbage i tiden. I dag er De dødes dag stadig en af Mexicos vigtigste og unikke højtider.

Find din nærmeste Fakta

Skal du prøve at lave et sukkerkranie eller bage ”De dødes brød” selv? Så find din nærmeste Fakta her, og se de mange varer i vores tilbudsavis. Tilbudsavisen indeholder inspiration og et udvalg af aktuelle varer til en god pris.