Logo

De dødes dag i Mexico  

Hvert år i november forvandles hele Mexico til en stor festival med parader, festmåltider og mennesker udklædt som skeletter. Disse festligheder skyldes, at mexicanerne minder og ære de døde til højtiden; ”De dødes dag” – på spansk kaldet ”Día de los Muertos”.

Denne højtid markerer, at de dødes sjæle kommer tilbage til de levendes verden, for at blive æret af de levende med alt det de holdte kært, da de var i live. Det vil sige, at i stedet for at sørge over deres afdøde familie, så minder og ærer mexicanerne dem.

Men hvordan er det, at mexicanerne egentligt fejrer De dødes dag? Det har vi skrevet om her på siden, så du kan gøre dig klogere på De dødes dag i Mexico.

Sådan fejres De dødes dag 

filip-gielda-QKrLdkoYDrc-unsplash.jpg

De dødes dag er uden sammenligning en af de største højtider i Mexico. Ud over parader og andre festlige elementer, er der helt specifikke traditioner på De dødes dag. Disse traditioner varierer fra familie til familie, da det kan fejres på forskellige måder.

En stor del tilbringer De dødes dag på kirkegården, hvor deres afdøde holder til. Her pyntes deres gravstene med blomster, vokslys og fotografier. Ydermere er kirkegårdens stier dekoreret med Tagetes-blomster, som viser vejen for de døde til de levendes verden.

Andre familier fejrer højtiden i hjemmet. Her pyntes der et offerbord til familiens afdøde, hvor der bl.a. anrettes med de afdødes livretter, ”De dødes brød”, chokolade og sukkerkranier. Nogle familier har også et skelet, som de døde kan tage bo i under festen.

Traditionsrig mad

Ud over et stort festmåltid, er der også tradition for ”sukkerkranier” (calavera de azucar) til de små - hvilket bogstaveligt talt er et kranie af sukker. Til de voksne er der ”De dødes brød” (pan de muerto), som er et specialbagt brød med formede knogler på toppen.

jeremy-lwanga-azE50UpJDP0-unsplash.jpg

Masker til De dødes dag

fer-gomez-056YdYOKRT0-unsplash.jpg

I Mexico er folket udklædt med masker og kostumer, der er baseret på skeletter og kister i en fantastisk kombination med smukke og levende blomster. Det kan for mange minde om et kostume, der også kan bruges til Halloween.

Hvornår er De dødes dag?

Fejringen af De dødes dag begynder d. 31. oktober, hvor der indledningsvist er parader, dans, musik og dekorerede markeder. Disse festligheder varer indtil d. 2. november, hvilket er den officielle dato for de Dødes dag i Mexico.

D. 1. november, som er dagen inden de Dødes dag, er der tradition for, at de afdøde børn mindes på samme vilkår som til De dødes dag.

sydney-rae-VxNb5NGrQCY-unsplash.jpg

En højtid fra fortiden

ivan-diaz-VYuJLsF4XQQ-unsplash.jpg

De dødes dag er en cocktail af præcolumbianske ritualer og den katolske Allehelgen, som er blevet sammensæt til en yderst livsbekræftende højtid, der har til ære at minde de afdøde og byde dem velkommen tilbage til en fest i de levendes verden.

De dødes dag rækker helt tilbage til aztekernes og mayaernes tid, hvilket var før Spanien koloniserede Mexico, og går mere end 2000 år tilbage i tiden. I dag er De dødes dag stadig en af Mexicos vigtigste og unikke højtider.

Find din nærmeste Fakta

Skal du prøve at lave et sukkerkranie eller bage ”De dødes brød” selv? Så find din nærmeste Fakta her, og se de gode tilbud i vores tilbudsavis.

Find butik
Tilbudsavis